Bedrog Blog

Maatschappelijke cijfers? Doen er op dit moment niet toe! Uitspraken die je eerder hebt gedaan over wat jij zou doen als…? Niet aan de orde nu. Je weet net dat er een ander is. Een ANDER!?!

Jullie huwelijk blijkt (hoe lang eigenlijk al?) niet uit twee, maar uit drie personen te bestaan. En daar ben je zeer recentelijk achter gekomen. Of het is je zojuist meegedeeld.

Donderslag bij heldere hemel? Of werden misschien angstige vermoedens bevestigd? Achteraf  kan iedereen een koe in zijn kont kijken. Jij weet het nu. Dit is de nieuwe waarheid.

Vreemdgaan. De statistieken liegen er niet om, maar het overkomt anderen. Niet jou. Toch?

Dat een heel spectrum aan emoties zich ook op één en hetzelfde moment aan je op kan dringen ervaar je nu. Boosheid, verdriet, hoop, passiviteit, walging, liefde, eenzaamheid, schuld, angst, depressie, vergeving. De grootsheid van elk apart varieert continu. Hersenkrakers als ‘Wat als ik toen…’, via ‘Hoe kon je nou…?’ tot ‘Hoeveel liefde resteert…?’

Bepalend daarin kan zijn welke houding je partner aanneemt. Is er sprake van berouw? Speelt schaamte mee? Bespeur je verdriet? Voel je opluchting bij degene die voor jou wèl de enige was? Is er nu oprechte aandacht voor jou of lijkt er uitgelogd te zijn?

Overspel. Was het éénmalig? Is er sprake van een verhouding; verdeeld over afgelopen weken of zelfs maanden?

Met terugwerkende kracht vallen er her en der puzzelstukjes op hun plek. Misselijkmakend. Woede oprakelend. Jezelf zelfs veroordelend? Details die zich ontvouwen beïnvloeden jouw mate van het al dan niet kunnen verteren van de harde werkelijkheid.

Ademhalen. Herhalen van ademhalen, drinken, eten en slapen. Meer even niet. Dàt wat altijd automatisch ging moet je nu voorgezegd worden om het niet te vergeten.

En dan, na die eerste fase van het nieuws binnen laten komen, die overigens niet tijdgebonden is en bij iedereen anders zal verlopen, volgt een nieuwe fase.

Hoe verder? Niets is meer zeker. Alles maakt onderdeel uit van het kaartenhuis, waarvan jij sinds kort weet dat het kan instorten.

De omgeving reageert. Oh zo goed bedoeld. En soms zo nodig. Fijn; de kinderen opvangen. Dank je, voor de pan soep.

En meningen. Hoe meer stemmen, hoe moeilijker je eigen stem nog te onderscheiden is.

Wat de ander zou doen, is niet aan de orde nu. Net zomin als jouw “Ik zou…” ertoe deed toen het jouzelf nog niet betrof.

Jouw stem horen. Voelen wat jouw positie is binnen de relatie. Waar wil je heen? Wie wil je zijn? Daar gaat het nu om.

Onder andere te ontdekken door te luisteren naar je partner. Hoe moeilijk dat ook klinkt. Waarlijk luisteren. En écht vertellen. Geleide gesprekken.

Stap voor stap. Kracht oprakelen. Duidelijkheid door specifieke vraagstelling op het juiste moment. Communicatie om op- danwel af te kunnen bouwen. Een horizon te zien. Weer adem kunnen halen zonder erbij na te hoeven denken.

Gezamenlijke (of individuele) gesprekken onder begeleiding? Praktijk MMIXX is jouw partner in relaties!

Comments are closed.